torsdag 10. november 2011

Ayia Napa - Fra fiskerlandsby til internasjonalt turiststed

Ayia Napa - Fra fiskerlandsby til internasjonalt turiststed

Bakgrunnen for utviklingen av Ayia Napa som et internasjonalt turiststed finner vi i konflikten som delte Kypros i 1974. Før 1974 var Famagusta og Vasos 10 km nord for Ayia Napa svært populære feriesteder. Her fant du de fineste strendene på Kypros og det var masser av luksushoteller som tok i mot rike turister. Det var her de fleste som gjestet Kypros overnattet og 90% av turistinntektene til Kypros ble hentet inn nettopp her.


Da den tyrkiske hæren angrep Famagusta flyktet gresk-kypriotene sørover, og etterlot seg restauranter og hoteller. Da Kypros ble delt ble Famagusta værende på tyrkiske hender. Famagusta sin tid som internasjonalt anerkjent turiststed var over.

Men, Kypriotene visste råd. De begynte like godt å bygge nye hoteller litt sør for Famagusta. Valget falt på den søvnige fiskerlandsbyen Ayia Napa. Gresk-kypriotene i sør kom seg tilbake på kartet og kunne noen år senere igjen tjene gode penger på turisme.

I nord ble det mer stusselig da nord-Kypros ikke ble anerkjent av andre land enn Tyrkia, og dermed ble det svært vanskelig å drive med både eksport og turisme. I nærheten av Ayia Napa er det også blitt bygget ut flere steder for turisme, Fig Tree Bay og Protaras er også etterhvert blitt velkjente feriesteder for både nordmenn, andre skandinaver, engelskmenn og en stadig økende andel øst-europeere.

I dag er Ayia Napa det best kjente turiststedet på middelhavsøya Kypros. Her er det massevis av hoteller, barer, restauranter og nattklubber som tilbyr sine fasiliteter til de utenlandske gjestene. Turistene flokker seg naturlig nok til strendene, og det er trangt om plassen om sommeren.

Ayia Napa er et sted som genererer sine inntekter fra pakketurister, og du må ta det som det. Her jobber hotell, restauranter og utesteder hardt for at du skal kose deg i det varme sommerværet samtidig som du bruker dine hardt opptjente penger. Vil du ha mer autensitet og unike opplevelser leier du en bil, buggy eller sykkel og tar deg en dagstur for å se deg om.

Men, om ikke historien hadde grepet inn hadde Ayia Napa bare vært en liten fiskerlandsby som puslet med sitt.
--
Om Forfatteren
Ferierer du på Kypros er du garantert sol, bad og fine opplevelser. De fleste velger å feriere i nærheten av Ayia Napa.

Kilde: Ayia Napa - Fra fiskerlandsby til internasjonalt turiststed - Sammendrag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar