fredag 4. november 2011

Englands industrielle revolusjon

Englands industrielle revolusjon

Skal du til England i sommer? Hvorfor ikke lære litt mer om landets rike historie, i tillegg til flere våte pubbesøk?

På British Museum i London er det flere utstillinger som er dedikert til nettopp den industrielle revolusjon. Inngang er gratis.

Hva var den industrielle revolusjonen?

Den industrielle revolusjon betydde at maskiner erstattet muskelkraft og at vareproduksjonen ble flyttet fra de enkelte husholdninger og til fabrikker. Masseproduksjon på fabrikk førte til mer arbeidsdeling og spesialisering.



Storbritannia var stedet der den industrielle revolusjonen hadde sitt utspring. En regner perioden fra ca. 1750 til 1870 som årene da den industrielle revolusjonen pågikk. Det begynte så smått med spinne og vevemaskiner som gjorde at en kunne produsere flere og billigere klær til en voksende befolkning. (Spinning Jenny var den første). Videre ble dampmaskinen tatt i bruk og dermed ble kull en særdeles viktig energikilde.

Hvorfor Storbritannia?

Storbritannia hadde gode forutsetninger for industriutvikling: innovativ teknologi, stor tilgang på arbeidskraft, stor tilgang på råvarer fra imperiet samt rike kullforekomster i landet, et stort og voksende innenlands marked og gode transportmuligheter med jernbane og havner. Utover 1800-tallet spredte den industrielle revolusjonen seg til andre land i vest-Europa og USA. I Norge begynte den industrielle revolusjonen på 1850-tallet.

Historikere har omtalt Storbritannia under den industrielle revolusjonen som “the workshop of the world”, – verdens verksted. Gjennom å være først ute med moderne industri produserte Storbritannia varer som hele verden etterspurte. Dette førte til at Storbritannia ble en supermakt, en posisjon de beholdt frem til 2. verdenskrig.

Stusselige bo- og leveforhold: Medaljens bakside

Som et resultat av spesialiseringen og arbeidsdelingen ble arbeidskraften samlet på store fabrikker i byer som Manchester og Birmingham. Det ble en enorm innflytting til byene og det var stusselige bo- og leveforhold for arbeidskraften. Folk levde trangt og skittent og arbeidere omkom som følge av sykdommer og ulykker.
--
Om Forfatteren
Englandferie.com er en gratis nettbasertreiseguide til England. Den spesialiserer seg på byer og steder utenfor London.

Kilde: Englands industrielle revolusjon - Sammendrag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar